Vincent van Gogh blikvanger op Brabantse Ballonfeesten

14 augustus 2018

Een van de blikvangers op de 26e editie van de Brabantse Ballonfeesten, op zaterdag 1 en zondag 2 september in Gemert, is de grote Vincent van Gogh-ballon. Afgelopen weekend ging het gevaarte onder groot enthousiasme al de lucht in tijdens het ballonfeest in Grave. Over een paar weken kiest hij het luchtruim vanaf de velden van vv Gemert op sportpark Molenbroek.

De Vincent van Gogh-ballon wordt maar heel selectief ingezet, alleen bij speciale gelegenheden, zoals de Brabantse Ballonfeesten in Gemert. Ook in het buitenland was hij al te zien. In Mexico, Dubai, de Filipijnen, Israël. ,,Laatst in Israël stonden we elke dag op de voorpagina’s van de kranten”, vertelde beheerder Ynte Kuindersma uit het Friese Joure afgelopen week aan het Brabants Dagblad. ,,Vorige week was ik voor overleg in Amsterdam met een roep Chinezen. Die vielen helemaal stil van verbazing toen ze de foto’s van deze luchtballon op mijn telefoon zagen. Zoiets willen ze allemaal zien.”

De ballon is een driedimensionale uitvoering van het schilderij ‘Zelfportret met grijzen vilten hoed’ en is ’s werelds grootste zelfportret. De ballon is met het oog op het Vincent van Gogh-jaar in 2003 gefabriceerd op initiatief van bierbrouwer Bavaria en werd door ballonvaarder Hans Zoet in plaatsen getoond die gelinkt konden worden aan Van Gogh, zoals Nuenen, Parijs en Arles. Ook in Gemert was ie al eens te zien.

De ballon, gemaakt in een gespecialiseerde fabriek in Engeland, werd na het overlijden van Zoet (2012) overgenomen door Kuindersma. Tegen BD: ,,We gaan er heel voorzichtig mee om en gebruiken hem niet voor gewone passagiersvluchten. Alleen bij bijzondere evenementen laten we hem op. In tien jaar heeft de Van Gogh zestig of zeventig uur gevlogen. Dat is weinig voor een luchtballon.”

Heeft u zelf interesse in een ballonvaart tijdens de Brabantse Ballonfeesten? Als bijzonder cadeau voor een naaste, een zakenrelatie of personeel van je onderneming? Of gewoon om zelf een keer zo’n wonderlijke ervaring mee te maken? Dat kan. Alle informatie en een aanmeldformulier vindt u op de site: www.brabantseballonfeesten.nl

De 26e editie van de tweedaagse staat inmiddels helemaal in de steigers. Op zowel zaterdag als zondag zal het erg gezellig worden op sportpark Molenbroek. Er is een uitgebreid amusementsprogramma, met een hapje en een drankje en vermaak voor jong en oud. Op zaterdagavond, nadat de ballonnen zijn opgestegen, treedt John van der Heijden op. Deze allround entertainer is een bekend artiest in de regio en een garantie voor gezelligheid.  Ook is er een DJ en zijn er optredens van Dansschool Inez. Zondag zorgen The Wine Children voor gezelligheid. Voor de jongste jeugd zijn er op beide dagen springkussens.

Deel bericht

Terug naar boven