Onze club

VV Gemert is de enige voetbalvereniging van het Brabantse dorp Gemert en telt anno 2023 ongeveer 1350 leden. De vereniging heeft haar thuisbasis op sportpark Molenbroek en staat al decennialang midden in de samenleving. In het najaar van 2012, op 12 oktober om precies te zijn, vierde de club het honderdjarig bestaan. Bij die mijlpaal werd uitgebreid stilgestaan met een uitbundige feestweek waarbij alle geledingen van de club betrokken waren. Bij die gelegenheid kreeg vv Gemert de Koninklijke Erepenning uit handen van burgemeester Jan van Zomeren.

De clubkleuren zijn zwart-wit. Het shirt is verticaal gebaand (zwartwit), de broek en de kousen zijn zwart.

Voetbalvereniging Gemert herbergt:

  • 15 senioren-mannenteams 
  • 2 senioren-damesteams
  • 45 juniorenteams
  • 3 junioren meisjesteams
  • 6 Albert Heijn Mini-F-teams
  • 2 teams G-voetbal
  • 1 35-plus-team

De vereniging heeft de beschikking over meer dan 250 vrijwilligers, die wekelijks talloze uren in de weer zijn om onze bloeiende vereniging draaiende te houden.

Sinds 1 oktober 1999 hebben de vele trouwe supporters zich verenigd in een Supportersclub. Thuiswedstrijden van Gemert 1 staan garant voor een gemiddeld bezoekersaantal van een kleine 1.000 voetballiefhebbers en ook bij uitwedstrijden reizen supporters mee om hun vedetten op een fantastische manier te ondersteunen.

Sportieve resultaten in de recente historie:

Na een periode van zestien jaar in de eerste klasse promoveerde Gemert in 1995 voor het eerst in haar bestaan naar de hoofdklasse, toen nog het hoogste amateurniveau. Na een aarzelende start in de eerste twee jaren, waarin vooral klassebehoud belangrijk was, groeide het vaandelteam uit tot een vaste waarde op dit niveau en een ploeg om rekening mee te houden. In 1998 werd de ploeg kampioen in de hoofdklasse. In de strijd om het landskampioenschap deed Gemert het zeer verdienstelijk in een poule met Hollandia uit Hoorn en De Treffers uit Groesbeek. De finale om het landskampioenschap bij de amateurs verdween pas in het laatste pouleduel uit het zicht.

Twaalf jaar later, in het seizoen 2009-2010, werd opnieuw het kampioenschap in de hoofdklasse B behaald. Het succes werd nog groter, want nu werd de nacompetitie gewonnen. Na spannende duels met AFC en De Treffers werd de zondagtitel binnengehaald; het grootste sportieve succes in de clubhistorie. In de strijd om de algehele amateurtitel bleek IJsselmeervogels over twee wedstrijden een maatje te groot.

Door het kampioenschap drong Gemert meteen door tot de topklasse, die in het daaropvolgende seizoen werd geïntroduceerd. Dat werd geen groot succes. De ploeg degradeerde en begon in 2011-2012 direct weer als favoriet aan een nieuw seizoen in de hoofdklasse. Gemert maakte haar status waar en pakte opnieuw de titel. Opnieuw slaagde Gemert er vervolgens niet in om zich te handhaven in de topklasse. In de voorbije seizoenen deed Gemert telkenmale mee in de top van de hoofdklasse B.  

Na enkele jaren in de hoofdklasse werd het seizoen 2018-2019 de stap omhoog gezet. Gemert plaatste zich op de laatste dag van de competitie voor de playoffs en rekende daarin af met achtereenvolgens SDO uit Bussum en Staphorst. Sinds seizoen 2019-2020 komt Gemert derhalve uit in de Derde Divisie B.

Beker

Ook in de beker liet Gemert in de voorbije decennia regelmatig van zich spreken. Het grootste succes werd geboekt in het seizoen 1998-1999. De zwartwitten wonnen de districtsbeker en werd op het eindtoernooi in Dronten ook de nationale Amstel Amateurcup binnengeloodst. In de strijd om de Supercup werd vervolgens ook de algeheel amateurkampioen HSC’21 uit Haaksbergen verslagen.

Als kroon op de sportieve prestaties won het vaandelteam in datzelfde seizoen de Fair Play Cup.

Doordat Gemert al die jaren in de top van het Nederlandse amateurvoetbal meedraaide, eigende de ploeg zich ook regelmatig een ticket voor het KNVB-bekertoernooi toe. Hierdoor mochten onze zwartwitten aantreden tegen betaald-voetbalclubs als FC Twente, MVV, Fortuna Sittard, VVV, PSV 2, Excelsior, Helmond Sport en Vitesse. Regelmatig gaf Gemert een visitekaartje af. Met name het gelijkspel bij FC Twente in 1999 (nipt verlies in de sudden-death) sprak bij iedereen tot de verbeelding. Eredivisionist RBC vond zijn Waterloo in Gemert (seizoen 2005/2006). In het jubileumjaar 2012 kwam Vitesse naar sportpark Molenbroek. Voor drieduizend toeschouwers boden de zwartwitten flinke tegenstand, maar na een 0-0 ruststand wonnen de Arnhemmers uiteindelijk met 0-3.

In het seizoen 2016-2017 bereikte Gemert de finale van de districtsbeker Zuid 2. In de eindstrijd, op het terrein van sc Panningen, was Blauw Geel’38 de opponent. De Veghelnaren waren al kampioen geworden in de hoofdklasse B en pakten de dubbel door Gemert met 0-4 te kloppen. Een jaartje later verliep het beter. De finale werd bereikt. Op neutraal terrein bij sv Deurne werd rksv Wittenhorst geklopt (3-2), waardoor de zwartwitten de districtsbeker Zuid 2 voor zich opeisten.

Met het goede districtsbekertoernooi plaatste Gemert zich ook voor de voorronde van het hoofdtoernooi. Daarin werd de ploeg in de eerste ronde vrijgeloot, in de tweede en laatste voorronde werd sv Hoek op een prachtige avond op sportpark Molenbroek geklopt. In de eerste ronde van het hoofdtoernooi werd Gemert tot grote vreugde in het dorp gekoppeld aan Feyenoord. Op 27 september 2018 werd die wedstrijd gespeeld in het stadion van Helmond Sport. Het werd een bewogen avond, waarbij duizenden supporters vanuit Gemert naar Helmond reisden om de zwartwitten aan te moedigen. Feyenoord won met 0-4, maar dat mocht de pret niet drukken. Gemert-Feyenoord zal de annalen ingaan als een van de vele hoogtepunten in de historie van de club.

In 2021 bereikte de club opnieuw een hoogtepunt in de beker. De ploeg klopte Staphorst in de eerste ronde van het hoofdtoernooi en lootte toen ADO Den Haag. Helaas moest het stadion in Den Haag leeg blijven vanwege het coronavirus, maar desondanks werd het een prachtige avond. Het duel werd live uitgezonden op ESPN en eindigde in 4-2.

 

 

Adres:
Sportpark Molenbroek
Sportlaan 9, Gemert
telefoon: 0492-362056

e-mail algemeen:
info@vvgemert.nl

KNVB regio Zuid II

Rekeningnummer:
NL11 RABO 0116 1196 24
Terug naar boven