Rainer van Gaal Appelhof: ‘Win-win-situatie’

1 april 2017

Rainer van Gaal Appelhof is sinds kort fysiek- en hersteltrainer van vv Gemert. Ter introductie leggen we hem vier vragen voor.

Wie ben je en wat is je functie in de technische staf van de selectie van vv Gemert?

,,Mijn naam is Rainer van Gaal Appelhof, 25 jaar en afkomstig uit Gemert. Sinds dit seizoen ben ik actief als fysiek- en hersteltrainer bij de selectie van vv Gemert. Daarnaast vervul ik de rol van video-analist.”

Zelf heb ik tot en met de A1 in de jeugd van vv Gemert gespeeld. Hierna heb ik nog enkele seizoenen in de senioren gespeeld, totdat de combinatie tussen studie en voetbal helaas niet meer mogelijk was.”

Wat is je opleiding?

,,Nadat ik in 2012 de Academie voor Lichamelijke Opvoeding had afgerond ben ik afgelopen zomer afgestudeerd als bewegingswetenschapper aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hierin heb ik mezelf gespecialiseerd op het gebied van trainings- en bewegingsleer en de impact die het heeft op het menselijk lichaam.

Als onderdeel van deze studie heb ik in het afgelopen seizoen fulltime stage als fysiek trainer / sportwetenschapper bij de selectie van ADO Den Haag gelopen. Hier vervulde ik een assisterende rol in de periodisering, oftewel: het op verantwoorde wijze plannen van het trainingsproces met als doel de fysieke fitheid van de spelers te verbeteren. Daarnaast heb ik ervaring opgedaan in het opvolgen van de belasting van de spelers (o.a. via GPS en hartslag), het afnemen van specifieke testen en het analyseren van de resultaten hiervan voor de technische staf.

Naast mijn studie heb ik mijn UEFA B (Trainer-Coach II) en UEFA A Elite Youth (Trainer-Coach I Jeugd) trainersdiploma’s behaald. Momenteel ben ik bezig met een Amerikaanse cursus tot kracht- en conditietrainer specifiek voor teamsporten.

Kort gezegd kun je dus wel stellen dat ik altijd interesse heb gehad voor het menselijk lichaam tijdens beweging.”

Kun je iets meer vertellen over je werkzaamheden als fysiek en hersteltrainer?

,,Na het afronden van mijn studie wilde ik graag onderdeel zijn van een staf en werken met een ambitieuze spelersgroep. Op dit moment houd ik me met name bezig met het verzorgen van hersteltrainingen en probeer ik mijn kennis en ervaringen te delen met zowel de technische staf als de spelersgroep.

Een voorbeeld hiervan is de combinatie tussen algemene loopvormen en voetbalspecifieke trainingsmiddelen. Deze loopvormen zijn altijd gelinkt aan het afwisselende karakter dat zo kenmerkend is voor het voetbal.

Op deze manier kunnen we bijvoorbeeld spelers die terugkeren van een blessure of overkomen van een andere niveau (lagere klasse en/of jeugdopleiding) geleidelijk laten toewerken naar het niveau van de groep.

Daarnaast heb ik met de technische commissie en hoofd jeugdopleiding het idee voorgesteld om te werken aan een manier van periodiseren voor de gehele club. Deze kan door trainers als rode draad binnen de opleiding gebruikt worden om hun teams conditioneel te verbeteren gedurende het seizoen.”

Wat zijn je plannen en ambities in het voetbal en binnen vv Gemert?

,,Ik zou in de toekomst graag bij een BVO aan de slag gaan als fysiektrainer. Het is altijd mijn droom geweest om binnen het professionele voetbal werkzaam te zijn en iedere dag te werken aan de ontwikkeling van (jonge) spelers. Momenteel ben ik nog druk zoekende naar een uitdagende functie en ik hoop deze extra ervaring bij vv Gemert dan ook mee te nemen.

Tot op heden bevalt de samenwerking met alle leden van de technische en medische staf me erg goed. Enerzijds probeer ik de club verder te helpen, anderzijds biedt vv Gemert mij de kans in de praktijk aan de slag te gaan. Een win-win situatie dus.

VV Gemert is van kleins af aan natuurlijk altijd mijn club geweest en ik vind het leuk om mijn bijdrage te kunnen leveren. Ik zie mezelf in de toekomst dan ook wel verbonden blijven aan de club zodat we elkaar op deze manier kunnen blijven helpen.”

Deel bericht

Terug naar boven