Jeugdtrainer is duizendpoot; hoe kan de club daarbij helpen?

2 april 2021

Elk seizoen opnieuw zijn er honderden kinderen actief op sportpark Molenbroek. En zijn we als club afhankelijk van vele vrijwilligers om de drukte op trainingen en bij wedstrijden in goede banen te leiden, waarbij we ook nog de kinderen willen leren voetballen! Als jeugdtrainer heb je dan verschillende competenties nodig:

 • Didactisch: hoe leer ik de kinderen het voetbalspel?
 • Pedagogisch: hoe ga ik om met de verschillende karakters binnen het team in mijn leeftijdscategorie? Hoe begeleid ik het groepsproces?
 • Organisatorisch: hoe regel ik alles?
 • Technisch: eigen kennis van het spel, eigen vaardigheid, wat moet ik ze leren op welke leeftijd?

Natuurlijk stelt de club hulpmiddelen ter beschikking: er is een beleidsplan, een opleidingsplan, een complete bibliotheek, een Rinus-app vanuit de KNVB, thema-avonden en vele andere digitale bronnen.

Gelukkig zijn we ook meestal met twee of drie begeleiders per team, we vullen elkaar aan, vervangen elkaar wanneer nodig en roepen de hulp in van de ouders en de coördinatoren. Maar dan nog steeds blijft het puzzelen, passen en meten om elke training (2 of 3 x per week) en wedstrijd het geheel te “managen”. Eigenlijk zijn alle vrijwilligers een soort duizendpoten waarvan heel veel gevraagd wordt.

We willen als club een omgeving scheppen waarin iedereen die iets wíl leren en daarvoor ook de gelegenheid kan krijgen.

Welke mogelijkheden zijn er?

1. In het najaar starten we weer met de interne Trainerscursus met als (voornaamste) inhoud:

 • Visie en missie VV Gemert
 • Spelers- en trainersprofiel als kapstok: wat voor type spelers willen we afleveren aan de senioren en welk type trainer past daarbij?
 • Opleidingsplan: leeftijdskenmerken en hoe daarop in te spelen?
 • Hoe vertaal ik het geheel naar het trainingsveld?

Duur: 6 à 8 avonden in het najaar. Voor alle leiders en trainers geschikt, we staan ongeveer de helft van de cursusduur op het veld.

2. Individuele voorzetting na de trainingscursus: verdieping op één of meer verschillende onderwerpen uit de trainerscursus. Voorbeelden:

 • Trajecten met verdieping als trainer in eigen leeftijdscategorie
 • Trajecten met verdieping naar onderdelen opleidingsplan: specialisme naar b.v. keepers, fysieke en mentale begeleiding, coördinerende rollen.

3. Individuele trajecten zónder voorafgaande cursus maar meteen een individueel traject, afhankelijk van beginsituatie en wensen.

4. Externe cursussen: Pupillentrainer, Juniorentrainer, UEFA C, keepersopleidingen, alles georganiseerd door de KNVB.

We willen de rest van dit voorjaar gebruiken om het geheel in de steigers te zetten, zodat we al snel in het nieuwe seizoen hiermee kunnen starten!

Doel en werkwijze: zoveel mogelijk jeugdtrainers van kennis voorzien waardoor zij verantwoord met voetbaljeugd kunnen omgaan. Daar waar nodig maken we gebruik van maatwerktrajecten.

Spreekt dit jou aan? Fijn! Maar hoe nu verder?

We starten op twee sporen:

Spoor 1:

 • Een algemene informatiebijeenkomst voor alle (nieuwe) jeugdtrainers: ‘Trainen bij vv Gemert’. Waarschijnlijk online, let op de diverse kanalen voor de aankondiging.
 • Belangstellenden kunnen zich melden en worden aan de (digitale) tafel uitgenodigd voor een oriënterend gesprek waarin we gaan kijken welke traject het meest geschikt is.

Spoor 2:

 • Je slaat de informatiebijeenkomst over (je bent al bekend met de meest kenmerkende aspecten van de jeugdafdeling) en je weet al wat je wilt. Na aanmelding ontvang je een uitnodiging om meteen het gesprek aan te gaan.

Meer informatie? Meteen aanmelden? Neem dan contact op met:

Toine Ketelaars,
Hoofd Jeugdopleiding vv Gemert
hoofdjeugdopleiding@vvgemert.nl
06-13310318

Deel bericht

Terug naar boven