Gemert op wilskracht naar gelijkspel in derby

30 oktober 2022

Voor het eerst sinds 11 september (0-0 tegen UDI’19) heeft Gemert 1 weer een punt aan het totaal kunnen toevoegen. Na een zorgwekkende beginfase en een vroege achterstand sleepten de zwartwitten op karakter een gelijkspel uit het vuur tegen buurman Blauw Geel’38: 1-1.

Voetballend was het allemaal niet om over naar huis te schrijven, maar dat valt ook niet te verwachten als je net zes keer achtereen hebt verloren. Dan zoek je je houvast in werklust en wilskracht en precies dat toonden de zwartwitten na rust. In deze fase vormt het puntje tegen de Veghelse subtopper een morele opsteker, die moed geeft voor de belangrijke wedstrijden die komen: zondag thuis tegen vv Dongen en een week later uit tegen Baronie.

Gemert incasseerde afgelopen week een nieuwe tegenvaller met het acute vertrek van middenvelder Bram Zwanen. Het afscheid kwam bovenop de volle ziekenboeg, zondag nog bezet door Erwin van den Broek, Joey Verhoeven, Kianu Verlinden en Jorn Migchels. De startopstelling was hetzelfde als vorige week tegen VVSB (5-2); veel opties heeft trainer Reinald Boeren op dit moment niet.

De beginfase tegen Blauw Geel, dat de laatste vijf duels had gewonnen en in blakende vorm naar Gemert kwam, was om te huiveren. Gezien door een Gemertse bril althans. Bij de eerste keer dat de Gemertse defensie werd getest, was het meteen raak. Ben van den Nieuwenhof van Blauw Geel’38 kreeg op de linkerflank vrij baan richting Stefan Tielemans en prikte al in de derde minuut de 0-1 binnen.

Gezien het verloop van de voorbije weken vreesde sportpark Molenbroek. Met recht, overigens, want verdedigend bleven de zwartwitten na het openingsdoelpunt erg kwetsbaar. Stefan Tielemans, na afloop uitgeroepen tot Man of the Match, hield zijn ploeg met enkele prima reddingen in de wedstrijd, onder meer bij kansen voor opnieuw Van den Nieuwenhof en Koen van der Zanden. Een Veghels doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel.

De kansen waren van een andere orde dan die van Blauw Geel’38, maar Gemert liet zich niet helemaal onbetuigd. Er was een goede kans voor T-Shawn Illidge, later volgden twee pogingen van Jasper Waalkens en een kopbal van Ralf Kemper.

Gaandeweg de eerste helft kreeg Gemert ook qua veldspel wat meer grip op Blauw Geel en daarmee ook op de wedstrijd. Halverwege mochten de Gemertse supporters in ieder geval nog volop hopen. En dat was al heel wat, gezien het eerste halfuur.

In de rust paste Reinald Boeren, deels gedwongen, drie wissels toe. Wout Barten kwam in het veld en ook Sem Jansen en Fabrizio Deben. Sem Jansen maakte zijn rentree na lang blessureleed; bijna een heel jaar was hij uit de running. Fabrizio Deben speelt normaal gesproken in het O23-beloftenteam en maakte op de rechtsbackpositie zijn debuut in de hoofdmacht.

Een ding was al snel zichtbaar: de jeugd bracht nieuwe energie in het elftal. Duelkracht ook en bereidheid om veel vuile meters te maken. Voetballend bleef Gemert onder de maat, maar de ploeg leefde er zondagmiddag zichtbaar van op. Het thuispubliek zag het gebeuren, schatte de extra impuls op waarde en ging achter de geplaagde equipe staan.

De beloning was er al snel. In de 50e minuut kreeg Gemert een vrije trap op de rand van de zestien. Specialist Jasper Waalkens ging achter de bal staan en draaide de bal fijntjes in de touwen. Heerlijk moment: 1-1.

Het restant, nog altijd zo’n veertig minuten, werd een gevecht. Met veel persoonlijke duels, zoals dat ook hoort bij een derby. Gemert vocht voor elke meter, hield zo de opponent uit Veghel in bedwang en durfde op een gegeven moment zelfs aan meer dan een gelijkspel te denken. Safa Kizir keerde in de slotfase terug in het elftal na zijn ongelukkige botsing tegen OJC en toonde meteen weer dat Gemert nog veel plezier aan hem kan gaan beleven.

Spannend was het tot de laatste seconde, maar in de stand kwam uiteindelijk geen verandering meer. Normaal gesproken zou je als Gemert niet zo heel blij zijn met een punt op eigen veld, maar nu was er na afloop niemand in het zwartwitte kamp die mopperde. Als je van zo diep komt, is een puntje goud waard. De ploeg gaat zich nu opmaken voor een nieuwe thuiswedstrijd: zondag tegen vv Dongen.

GEMERT: Tielemans; Brugmans, Meyssen (46. Deben), Jacobs, Ben Rouba; Van Zutphen (46. Jansen), Illidge (70. Kizir), Lammers; Falkenstein (46. Barten), Kemper, Waalkens.

Meer foto’s van de wedstrijd van Frans Brzoskowski in het album op deze site.

 

Deel bericht

Terug naar boven