Gemert heeft wind vol tegen

4 maart 2018

Het incasseringsvermogen van Gemert 1 wordt zwaar op de proef gesteld.  Net als vorige week bij O.S.S.’20 roken de zwartwitten zondagmiddag bij Jong FC Den Bosch een punt, maar mocht het weer niet zo zijn. Zo leed de ploeg van trainer Dennis Dekkers de zesde nederlaag op rij (4-2) en staat de teller voor 2018 nog altijd op een pijnlijke nul.

Gemert heeft de wind vol tegen en is inmiddels weer een plekje teruggevallen op de ranglijst; van zes naar zeven.  Het is moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen; het is een combinatie van factoren die de ploeg heeft teruggeworpen. Eén ding moet gezegd: aan de instelling ligt het niet. De ploeg ging mentaal door de ondergrens in de tweede helft tegen Goes, maar presenteerde zich daarna twee keer weerbaar, zowel vorige week in Oss als zondag in Den Bosch. Iedereen is zich bewust van de situatie, de ploeg knokt, maar de punten blijven vooralsnog uit.

Tegen Jong FC Den Bosch koos Dennis Dekkers voor Lars Teuben en Bram Jacobs in het hart van de verdediging. Op het middenveld was opnieuw een plekje ingeruimd voor Thijs Fonken. Dat ging ten koste van onder andere Kees Brugmans en Dennis Groen.

Op het kunstgras van stadion de Vliert deden de ploegen voor rust weinig voor elkaar onder. De eerste kans was voor de thuisploeg, daarna meldde Gemert zich twee keer gevaarlijk voor de Bossche doelman, via Ron Jansen en Ruben Rodrigues. Even later rolde een kopballetje van Ralf Kemper net naast.

Gemert kwam halverwege de eerste helft op voorsprong. Kemper werd gevloerd door keeper Steven van der Heijden na een lange bal van Thijs Fonken. De scheidsrechter weifelde even, maar legde de bal vervolgens na beraad met de grensrechter op de stip. Ruben Rodrigues maakte vanaf elf meter geen fout en zette Gemert op 0-1.

Voor Rodrigues was het natuurlijk een bijzondere wedstrijd. De aanvaller heeft een tweejarig contract getekend bij FC Den Bosch, traint al een groot deel van de week mee met de selectie en speelde zondag tussen tegen zijn trainingsmaatjes en toekomstige clubgenoten.

De 0-1 voelde voor de Gemertenaren als een warm bad, maar de vreugde duurde niet lang. Enkele minuten later lag de gelijkmaker al achter Bono Barten. De verdediging zag er niet goed uit bij de 1-1 van Zain Moghal.

In het restant van de eerste helft had Gemert het niet gemakkelijk. Zoals vanzelfsprekend voor beloftenteams van betaald voetbalclubs beschikt ook Jong FC Den Bosch over een vaardige ploeg. Jong, onervaren, maar technisch onderlegd. Bovendien trainen de spelers allemaal dagelijks, dus zijn ze fitter dan fit. Grote kansen werden in de slotfase van de eerste helft niet weggegeven door de zwartwitten, maar FC Den Bosch was wel dominant en behoorlijk dreigend bij de aanvalsopbouw.

Dat beeld veranderde ne na de hervatting, toen Gemert zijn beste fase beleefde  De ploeg speelde nu wat verder van het eigen doel en oogde daardoor minder kwetsbaar. Ralf Kemper kon de bal net niet binnenkoppen. Gaandeweg pakte Jong FC Den Bosch het initiatief weer terug, met kansjes voor Hoffman en Moghal. De 2-1 had evenwel niets met Bossche druk te maken. Gemert kreeg een vrije trap, die door de keeper uit de lucht werd geplukt. Gemert stond op dat moment al niet goed in de organisatie, schakelde vervolgens ook niet goed om, waardoor de blauwwitten binnen een paar seconden naar een nieuwe voorsprong mochten counteren.

Dat was een hard gelag voor de zwartwitten, die de laatste weken al zo vaak op mentale hardheid zijn getest. Maar het moet gezegd: de ploeg geeft niet op. Niet dat er een groots offensief volgde, maar wel al snel weer een paar speldenprikjes. Een schot van Ruben Rodrigues spatte uitteen op de lat en Bram Jacobs had een kopkans uit een voorzet. Aan de andere kant hield Bono Barten zijn ploeg in de wedstrijd met een prima redding.

Terwijl de tijd in het nadeel van Gemert verder tikte, kwam de ploeg terug. Ruben Rodrigues stelde zich op achter een vrije trap op zo’n achttien meter van het vijandelijke doel. Hij schoot de bal onder de opspringende Bossche muur door en verraste daarmee doelman Van der Heijden: 2-2.

Aan het einder gloorde een puntje en daarmee zou Gemert tevreden zijn geweest, ook gezien de tegenslagen van de voorbije weken. De 2-3 hing even in de lucht, maar een kopbal van Ralf Kemper ging net naast.  De marge vasthouden was het motto in de laatste minuten. Maar toch ging het nog mis. Er werd een overtreding weggegeven op de rand van het zestienmetergebied. Dilivio Hoffman – erkend specialist in het Bossche – deed Gemert extreem pijn door de bal in de kruising te draaien. Mooie goal, maar die 3-2 leidde in het Gemertse kamp louter tot diep chagrijn. Inmiddels stond het scorebord al op 90 minuten. Dat er in blessuretijd nog een doelpunt bij kwam, was alleen belangrijk voor de statistieken: 4-2.

Zo stond Gemert dus weer met lege handen. De equipe zit in de hoek waar de klappen vallen. Maar als de ploeg in zichzelf blijft geloven, moet het dubbeltje straks weer de goede kant op vallen. Bijvoorbeeld komende zondag thuis tegen Juliana’31.

GEMERT: Barten: Leijten, Teuben, Jacobs, Van Rooij; Brouwers, Van Berlo, Fonken (46. Van Brussel), Rodrigues, Kemper en Jansen.