Gemert heeft wind mee in Beverwijk

Selectie 2021/2022
19 september 2021

Gemert heeft zondagmiddag de derde zege van het seizoen binnengehaald, de eerste buitenshuis. Tegen DEM werd het 1-2 en dat was gezien het spelbeeld in Beverwijk een klein mirakel.

Via de tamtam had het bericht de Gemertenaren al bereikt: DEM heeft een uitstekend voetballende ploeg, maar de Beverwijkers hebben wekelijks moeite om het overwicht ook te vertalen in doelpunten. En precies zo was het zondagmiddag. De thuisploeg was dominant, gevaarlijk, maar de drie punten gingen mee in de bus naar Brabant. Tot frustratie van de Noord-Hollanders, die nog altijd op de eerste overwinning wachten. En tot blijdschap van de zwartwitten en hun aanhang, die nergens op rekenden maar het volle pond kregen.

Gemert moest het op sportpark Adrichem stellen zonder Chafik Mezziani en Jorzolino Falkenstein, die allebei met een blessure toekeken. Bram Jacobs is weer bijna hersteld van zijn kwetsuur en begon op de bank. Reinald Boeren had een basisplaats ingeruimd voor jongeling Dylan van Diepen, die de rechtsbuitenpositie innam.

De zwartwitte brigade werd eigenlijk vanaf minuut één in het defensief gedwongen. DEM heeft veel technisch behendige spelers en combineerde vlotjes. Gemert kwam telkens een stapje te laat, won weinig duels en had weinig ’tweede ballen’. Dat leidde ook tot kansjes en kansen voor DEM. In de twaalfde minuut was het alle hens aan dek, toen DEM in één aanval drie keer gevaarlijk werd. Stefan Tielemans hield zijn doel schoon. Na een half uur kreeg hij hulp van Kees Brugmans, die de bal van de lijn haalde.

Bij Gemert had iedereen dik tevreden geweest met een 0-0 bij rust, maar het werd mooier dan dat. De ploeg was nog maar nauwelijks dreigend geweest, toen Dylan van Diepen in het strafschopgebied een schietkans kreeg. Op het moment suprême werd hij zwaar belaagd, waardoor de bal overging. De scheidsrechter wees zonder pardon naar de stip. Joop Daniëls maakte er 0-1 van, in de laatste minuut van de eerste helft. Die van DEM stonden er maar beteuterd bij: zo’n eerste helft spelen en dan met een achterstand gaan rusten…

Bij Gemert hadden ze een kwartier de gelegenheid om een en ander te bespreken. Dat het anders moest, was duidelijk.

In de tweede helft speelde Gemert inderdaad beter. De ploeg liep niet alleen maar achter de feiten aan, maar kwam zelf meer aan voetballen toe. De zwartwitten kwamen nu wel ‘in de duels’. Toch bleef DEM de betere en meest gevaarlijke partij. Dat resulteerde in de 65e minuut in de gelijkmaker. Ogur Kaya maakte het karwei af na een aanval over rechts. Gemert mocht er al met al niet over mopperen.

DEM had vervolgens maar één doel: erop en erover. De ploeg stak nog eens een tandje bij en Gemert – inmiddels met Sidi Kourouma voor Dylan van diepen – zette ook het laatste zeil bij om meer averij te voorkomen. DEM-aanvaller Owuso schoot voorlangs en strandde in de 70e minuut zelfs tot twee keer toe in het zicht van de haven. De laatste keer poeierde hij de bal over.

Scoren, het is een kunst, niet iedereen gegeven. Bij Gemert lopen er twee rond met inmiddels ieder vijf treffers achter hun naam. Joop Daniëls had net voor rust alweer zijn streepje bijgezet, in de 75e minuut was het de beurt aan dat andere goudhaantje, Ralf Kemper. Een belangrijke rol was er voor Hazem Ben Rouba. Hij was drie minuten eerder begonnen aan een ijzersterke invalbeurt en onderscheidde zich bij het doelpunt. Hij kwam op links door, verzorgde een afgemeten voorsprong op Ralf, die feilloos raak prikte.

Het was de wereld op zijn kop en DEM probeerde die ongerechtigheid in de slotfase alsnog weg te poetsen. Het leidde tot spannende momenten. Stefan Tielemans raakte geblesseerd bij een hachelijk moment in het eigen strafschopgebied. De doelman leek door te kunnen, maar moest zich een paar minuten later toch laten vervangen. Stijn Goossens kwam erin, samen met Bram Jacobs, die de Gemertse defensie met zijn lengte moest stutten richting het laatste fluitsignaal.

Met vereende krachten lukte dat. Gemert toonde zich onverzettelijk en trok de 1-2 over de streep, resulterend in een tweede plaats op de ranglijst. Wat een heerlijk begin van een mooie week. Immers; komende woensdag speelt de ploeg voor eigen publiek een alles-of-niets-wedstrijd tegen de Tielse tweededivisionist TEC om een ticket voor het hoofdtoernooi van de KNVB-beker. Zondag wacht – eveneens op sportpark Molenbroek – de derby tegen Blauw Geel’38.

GEMERT; Tielemans (86. Goossens), Leijten, Brugmans, Van Loon, Van den Broek, Lammers, Habraken (72. Ben Rouba), Den Dekker, Daniëls (86. Jacobs), Kemper, Van Diepen (60. Kourouma)