Gemert doet goede zaken in Alphen aan de Rijn: 2-3

17 februari 2019

Gemert heeft een uitstekende zondagmiddag achter de rug. De ploeg van Reinald Boeren omzeilde zelf de lastige klip Alphense Boys, 2-3, en zag directe concurrenten Baronie en Halsteren punten morsen.

In het zonnetje in Alphen aan de Rijn startte Gemert met de bekende elf. De zwartwitten zochten meteen de aanval en waren na vijf minuten dichtbij. Een doelpunt van Thijs van Pol werd echter geannuleerd. De scheidsrechter constateerde buitenspel.

Alphense Boys had in Gemert al aangetoond over een goed voetballende ploeg te beschikken. De ploeg is offensief sterk, maar verdedigend kwetsbaar en die karakteristieken leidden tot een vermakelijke eerste helft waarbij de equipes elkaar lange tijd in balans hielden. De thuisploeg dook een paar keer dreigend op voor Bono Barten.

Het doelpunt viel echter aan de andere, voor Gemert plezierige kant. Thijs van Pol kreeg balbezit rond de zestienmeterlijn, recht voor het doel. Hij begon aan een solo en bleek door drie à vier Alphenaren niet van de bal te krijgen. Zo slalomde de spits verder om vervolgens raak te prikken. Een heerlijke treffer van de Gemertse topschutter, die het twintigste streepje achter zijn totaal zette.

De 1-0 was een ruggensteuntje, maar Gemert bereidde zich voor op een zware tweede helft. Die verwachting leek uit te komen, want Alphense Boys gaf na de hervatting flink gas. Na een eerste open kans voor Thijs van Pol (de keeper redde), moest Bono Barten al zijn kwaliteiten aanspreken om van dichtbij een inzet van Wessel Meiring te keren. Even later joeg Patrick Krop de bal op de lat.

De toeschouwers konden nauwelijks bijkomen, want uit de tegenstoot maakte Ralf Kemper aanspraak op een doelpunt. Hij kon een lastige bal net niet de gewenste richting meegeven. Nog in dezelfde minuut strandde de Gemertse aanvaller op doelman Tim van den Einden, nu na een steekpass van Sander Vereijken.

Overbodig om te stellen dat de beginfase van de tweede helft wervelend en amusant was. Daarna werd logischerwijs iets gas teruggenomen. Tot de 72e minuut, toen zich een curieus moment voordeed.  Thijs van Pol werd in buitenspelpositie afgefloten. Vrije trap voor Alphense Boys. Niets aan de hand. Van Pol liep al net over de middenlijn buitenspel, maar werd pas afgefloten toen hij verderop in balbezit kwam. Zo zijn de moderne regels nu eenmaal. De verdediger van Alphense Boys passte de bal vervolgens rustig richting middenlijn in de veronderstelling dat vanaf daar het spel vervolgd zou worden. Maar Willem den Dekker wist beter. De middenvelder van Gemert was bij de pinken en pikte gehaaid de bal op, de Alphenaren verbijsterd achterlatend. Den Dekker stoof richting vijandelijk doel en klopte de keeper via een bal op de binnenkant van de paal.

Scheidsrechter René Wiedijk werd belaagd door het Alphense kamp, vanzelfsprekend, maar de arbiter gaf geen krimp. Zo leidde Gemert met 0-2; een cruciaal moment. Toen tien minuten later Thijs van Pol er 0-3 van maakte, leek dat de beslissing. Het was opnieuw een overtuigende goal van de spits, numero 21 van dit seizoen. Van den Einden had het nakijken bij een uithaal in de hoek.

De eerste Alphense toeschouwers zochten de kantine op. Niets leek een Gemertse zege immers nog in de weg te zitten. Een penalty, een paar minuten later na een overtreding van Justin Houwers binnen de beruchte lijnen, bracht weer wat hoop terug bij Alphense Boys. Aanvoerder Thom Nouwens schoot raak. Niet veel later sloeg de schrik om het hart bij de meegereisde Gemertse aanhang toen ook de 2-3 binnenviel. Niet eens het gevolg van een groots Alphens offensief, maar een doelpunt dat letterlijk en figuurlijk een beetje uit de lucht viel. Krop kopte raak.

Iedereen op sportpark De Bijlen dacht op dat moment natuurlijk terug aan het miraculeuze scoreverloop van de eerste confrontatie op sportpark Molenbroek, toen Gemert een snel verkregen 3-0 voorsprong alsnog om zeep hielp (3-5). Het zal toch niet dat de zwartwitten zoiets bizars twee keer in één seizoen tegen dezelfde opponent overkomt?

Nee, gelukkig niet. De laatste minuten waren spannend, maar nooit chaotisch en Gemert sleepte de drie punten over de streep. Dik verdiend op basis van negentig minuten, maar na zo’n slotfase toch innig gekoesterd. Alphense Boys-uit werd vooraf als een zware wedstrijd ingeschat en de overwinning daarom op waarde geschat. Zeker toen de zwartwitten na afloop hoorden dat Baronie (2-0 verlies tegen Leonidas) en Halsteren (0-0 tegen Vlissingen) dure punten hadden laten liggen.

Zo werd de zondag nóg wat zonniger voor het Gemertse kamp, dat zich nu gaan opmaken voor de onvervalste thriller van komende zondag; een rechtstreekse confrontatie op sportpark Molenbroek tussen de nummers een (Baronie) en twee (Gemert) met de koppositie als niet te versmaden inzet.

GEMERT: Barten; Leijten, Brugmans, Jacobs, Houwers; Habraken (84. Van den Broek), Brouwers, Den Dekker, Kemper (90. Olislagers), Van Pol, Vereijken (88. Van Osch).